Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte jag som har tagit hit alla dessa islamister.” Hör Sverigedemokraternas partiledare om kritiken efter sitt tal under partiets landsdagar. Foto: Jessica Gow/TT

Åkesson om kritiken: ”Får inte vara naiva inför islamismen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer har fått flera att reagera. Flera muslimer har uttryckt att de känner sig träffade.

– Jag förstår inte varför. Jag riktar mig inte mot muslimer – jag riktar mig mot islamism och islamister, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Det var under Sverigedemokraternas landsdagar som partiledare Jimmie Åkesson (SD) under ett tal riktade kritik mot islamismen.

– Vi behöver konfiskera och riva moskéer där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation, sa Åkesson under ett tal.

Sedan dess har kritiken haglat in. Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar utspelet respektlöst och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kräver att SD:s tjänstemän sparkas från regeringskansliet.

”Inga synpunkter på religionsfriheten”

Även flera muslimer och muslimska föreningar har uttryckt sin kritik mot Jimmie Åkessons ord. Det är något partiledaren själv har svårt att förstå.

– Jag förstår inte varför de känner sig träffade. Jag riktar mig inte mot muslimer – jag riktar mig mot islamism och islamister, säger Åkesson till SVT.

Enligt religionsfriheten har man rätt att utöva den religion man vill i Sverige, något som Jimmie Åkesson håller med om.

– Jag har inga synpunkter på det, tvärtom – det där ska vi slå vakt om. Men det är inte samma sak som att man har rätt att komma till Sverige och bygga monument över en främmande, imperialistisk och politisk ideologi som islamismen är, säger Jimmie Åkesson.

Åtgärder i andra länder

Att vidta åtgärder mot moskéer där islamism utövas är inget kontroversiellt anser Jimmie Åkesson.

– Frankrike har stängt ett antal moskéer och i Tyskland har man stängt ner ett antal muslimska föreningar som är väldigt extrema. Vi borde kunna göra likadant i Sverige. Vi får inte vara naiva inför förekomsten av just islamism.

Nu uppmanar Jimmie Åkesson de mer moderata muslimerna i Sverige att agera.

– Det vore självklart för moderata muslimer att välkomna den här debatten eftersom de måste hantera den här problematiken. Men jag tycker inte att de markerar tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.