Åklagare Anna Berg åtalar den misstänkte förskoleläraren för våldtäkt mot barn. Foto: SVT

Åklagare Anna Berg om bevisläget

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i våras satt häktad misstänkt för våldtäkt mot barn i Lindesberg åtalas nu. Förundersökningen har dragit ut på tiden och de tekniska bevisen åklagare Anna Berg hoppats på uteblir.

Det var i maj som mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.  Åklagare Anna Berg har under förundersökningen försökt få tillgång till den misstänktes molntjänster i hans mobiltelefon för att leta efter bevis.

– Det är den tekniska utredningen som dragit ut på tiden. Vi begärde rättslig hjälp från USA för att få tillgång till uppgifter som ligger på en molntjänst internationellt, men vi har inte kunnat få fram de uppgifter vi ville ha, säger Anna Berg.

Åtalad nekar till händelsen

Trots att teknisk bevisning saknas åtalas nu mannen för våldtäkt mot barn. Enligt åtalet ska han begått en handling som är jämförlig med samlag.

Förutom målsäganden kommer två personer som målsäganden berättat om händelsen för vittna. Även tre personer som arbetar på förskolan ska höras om omständigheter runt omkring händelsen. Enligt Anna Berg finns inga vittnen till händelsen.

– Muntlig bevisning är också bevisning och i det här fallet anser jag att jag kan styrka brott med hjälp av den. Vi kommer även höra den tilltalade som förnekar att det ska ha hänt, säger hon.

Rättegången börjar den 30 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet