Christine Chi, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Örebro. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Åklagaren: ”De är väl bekanta med varandra”

Publicerad

Det vapen som använts vid skjutningarna i Markbacken i september är ännu inte återfunnet. Enligt åklagaren kände den nu åtalade pojken till de båda bröderna som blev skjutna och fick livshotande skador.

Åklagare Christine Chi menar att 17-åringen kände till de båda bröderna.

– De är väl bekanta med varandra. De har umgåtts och de har även haft telefonkontakt och besökt varandra i hemmet är min uppfattning, säger Christine Chi, kammaråklagare.

Pojken uppger att han kastat vapnet, men det har inte hittats. Hur kommer det sig?

– Polisen har sökt där pojken säger att han kastat vapnet utifrån de uppgifter vi i senare förhör med honom fått fram. Inledningsvis har vi ochkså sökt på andra områden, bland annat med hund, men inte hittat något vapen.

Så vapnet är inte hittat?

– Det är korrekt.

17-åringen har erkänt skjutningen, men förnekar brott. Kan du utveckla det?

– Han har bytt försvarare, så jag vet inte vad inställningen är. Han har tidigare fall erkänt att han har skjutit, men han medger då inte att han försökt döda personerna, utan har försökt att bara skada dem, säger Christine Chi.

Vad kan det bli för påföljder för en så ung person om han skulle dömas?

– Det som blir aktuellt för honom är i så fall en sluten ungdomsvård. Och maxstraffet för sluten ungdomsvård är fyra år, säger Christine Chi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer