Foto: SVT

17-åring åtalas för två mordförsök i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året sköts två bröder i bostadsområdet Markbacken i Örebro. Nu åtalas den 17-åring, som tidigare erkänt att han skjutit med skarpladdat vapen, för två fall av mordförsök.

Det var på kvällen den 19 september som skott med skarpladdat vapen avfyrades mot två bröder i Markbacken.

Den ena brodern sköts utomhus och den andra inomhus i en lägenhet 5-10 minuter senare. Båda träffades med flera skott som enligt åtalet avfyrats på nära håll. Båda ådrog sig livshotande skador, enligt utlåtande från rättsmedicinsk expertis.

Skottlossningen i Markbacken 2018

Omhändertogs av socialtjänsten

En då 16-årig pojke greps i Stockholmstrakten, anhölls en vecka senare den 24 september och häktades den 27 september, misstänkt för mordförsök.

Han satt häktad i en och en halv månad, men släpptes i mitten av november, omhändertogs av socialtjänsten och fördes till ett slutet SIS-hem.

Åtalas för mordförsök

Nu väcker åklagare Christine Chi åtal mot pojken, som nu hunnit fylla 17 år. Han åtalas för försök till mord i två fall, samt för grovt vapenbrott.

Pojken skall efter händelserna i Markbacken enligt åtalet med cykel tagit sig till centralstationen i Örebro och därefter med tåg till Stockholm.

17-åringen har tidigare erkänt att han skjutit, men förnekar nu brott.  Han har tidigare i förhör uppgett var han gjort sig av med vapnet, men det har ännu inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningen i Markbacken 2018

Mer i ämnet