Martina Winslow, kammaråklagare Foto: Thomas Wedin /SVT

Åklagaren efter domarna i Vivallamålet: ”Sällan eller aldrig man har den typen av bevis”

Uppdaterad
Publicerad
När dödsmisshandeln startade på en cykelväg i Vivalla var det många som tog upp sin mobil och filmade. Tack vare filmerna kunde fyra personer på torsdagen dömas till fängelse efter morden i Vivalla. Men trots det är åklagarna inte helt nöjda.

Fyra fällande domar och en friande efter morden i Vivalla i somras är inte vad kammaråklagare Martina Winslow hade yrkat på. Hon har tillsammans med chefsåklagare Krister Peterson lagt fram åtalet mot de fem män som stått misstänkta för mord.

– Den friande domen förstod vi ju redan på rättegångens sista dag att det skulle bli – eftersom den personen försattes på fri fot, säger hon till SVT Örebro. Men vi gjorde bedömningen att de bevis vi hade skulle räcka för en fällande dom.

Flera mobilfilmer lämnades in

Martina Winslow beskriver det som att bevisningen mot den man som friades inte var lika omfattande och mer utmanande.

När det gällde den man som misshandlades till döds av fyra andra män fanns det flera mobilfilmer som dokumenterade det hela.

Rädda för att vittna

De fyra män som syntes på filmerna dömdes allihop – även om straffen blev lägre än det som åklagarna yrkat på.

– Det har betytt väldigt mycket att boende i området valt att lämna in filmerna, inte minst med tanke på att många varit rädda för att vittna, konstaterar Martina Winslow. Det är sällan eller aldrig man har bevisning av den här typen.

Nu ska åklagarna tillsammans sätta sig ner och gå igenom domskälen för att avgöra om de ska överklaga domarna eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet