Åklagare Anders Persson menar att tingsrättens beslut om rättpsykiatrisk vård var väntat, och håller med advokaten i det att mannen aldrig menade att skada någon annan än sig själv. Foto: SVT

Åklagaren: ”Hans avsikt var att bli skjuten”

Publicerad

Mannen som på juldagen hotade att skada andra människor på Hallsbergs station med en kniv ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning – ett beslut som inte överraskade åklagare Anders Persson.

– Det var väntat med tanke på vad den lilla rättspsykiatriska undersökningen visat, säger han efter att huvudförhandlingen avslutats.

Anders Persson delar advokatens syn i det att mannen aldrig hade för avsikt att skada någon annan än sig själv, trots det mannen sa i sitt samtal till SOS Alarm.

– Hans avsikt var att bli skjuten och hade ingen egentlig avsikt att skada någon annan. Det är vad han säger och jag har ingen anledning att tro något annat.

Vård eller fängelse

Nu ska den rättpsykiatriska undersökningen göras, och först efter det kan en dom meddelas. Men vad det blir för straff är avhängt vad undersökningen visar.

– Lider han av en störning så ska han dömas till vård, det säger ju sig självt. Om det inte blir vård är min uppfattning att det bör bli runt ett års fängelse. Sen får vi se om tingsrätten har en annan uppfattning, om de ens behöver fundera på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivman skjuten i Hallsberg

Mer i ämnet