Visa alla (3)

Åtalad ville bli skjuten till döds av polisen

Publicerad

På juldagen sköts en knivbeväpnad man i benet av polisen vid Hallsbergs centralstation efter att ha hotat att skada människor. Mannen har åtalats för grovt hot mot tjänsteman och under måndagen genomfördes rättegången.

När mannen förhördes i tingsrätten berättade han att hans avsikt inte var att hugga ihjäl människor, utan att begå självmord genom att bli skjuten av polis, så kallat “suicide by cop”. 

I larmsamtalet som spelades upp i rätten hörs mannen säga att han hör röster och att det är gud som säger till honom att hugga ihjäl folk. Men under förhör berättar mannen att han bara hittade på det.

Den åtalade ville avsluta sitt liv så fort som möjligt och gick därför med kniven mot polisen, inte med avsikt att skada polisen utan bara för att provocera poliserna till att skjuta honom, säger han i förhör i rättsalen.

Beslut om rättspsykiatrisk undersökning

När rättegången avslutades på måndagförmiddagen beslutades att den åtalade mannen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Han ska också vara fortsatt häktad då det finns risk för fortsatt brottslighet enligt tingsrätten.

Åklagaren har filmer som bevis

Den åtalade mannen medger händelseförloppet, att han gått i riktning mot de tre poliserna med en kniv i handen och trots att polisen uppmanade honom att stanna inte gjort det.

Mannens advokat, Bertil Schultz, menar att det inte bör ses som ett grovt brott då det borde varit tydligt för poliserna, som alla tre hade dragna vapen vid konfrontationen, att mannen med kniven inte skulle ha någon chans att skada poliserna.

Åklagaren yrkar däremot på minst ett års fängelse, men det beror på vad den rättspsykiatriska undersökningen visar.

Mannen erkänner ringa narkotikabrott då han brukat cannabis någon eller några dagar innan knivhändelsen.

På måndag genomfördes rättegången mot den man som hotade att skada människor på Hallsbergs station. Foto: Anders Nord / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivman skjuten i Hallsberg

Mer i ämnet