Kammaråklagare Åsa Hiding har lämnat in nytt bevismaterial till försvaret men är kritisk till att rättegången dröjer så länge. Foto: SVT

Åklagaren har lämnat ny bevisning gällande mordet på Väster – men rättegången dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Åsa Hiding har överlämnat ett kompletterande tilläggsprotokoll på cirka 140 sidor till mannens advokat. Men hovrätten väntas inte ta upp målet gällande mordet på en kvinna på Väster, förrän våren 2021.

Det nya materialet har tagits fram av polis på uppdrag av åklagare Åsa Hiding. Hon hoppas att den nya bevisningen kommer att kunna leda till en fällande dom i hovrätten. Tingsrätten har tidigare friat den man som stått åtalad för mordet på en 45-årig kvinna i Örebro 2018.

– Jag kan inte säga säkert hur hovrätten kommer att bedöma det här. Men min bedömning är att där tingsrätten menade att det inte fanns tillräckligt med underlag har vi kunnat täppa till några frågetecken, säger Åsa Hiding.

Hjärstamordet

Förutom det skrivna protokollet har även en digital sekvens överlämnats.

– Exakt vad den innehåller kan jag inte gå in på, försvaret har begärt till 21 juli för att läsa igenom materialet och kompletteringen ska vara inlämnad till hovrätten innan 21 augusti.

Göta hovrätt har fullt under hösten

Men det kommer dröja mycket längre innan hovrätten tar upp fallet. Enligt Åsa Hiding väntas rättegången inte kunna inledas förrän i mars 2021. Göta hovrätt har helt enkelt fullt.

– Det är otroligt tråkigt att det tar sådan tid, både för målsägandens familj och för den anklagade, säger hon.

Även mannens försvarare är starkt kritisk till att rättegången dröjer så länge.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt, min klient är fortfarande misstänkt för brott, men nu sitter vi i det läge vi sitter, säger mannens advokat Ingvar Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet