Polisen spärrade även av Färgaregränd upp mot Drottninggatan. Foto: Johan Pisoni / SVT

Klart: 31-åringen dog av polisens skott

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige mannen som avled efter en vild polisjakt i centrala Örebro i slutet av mars dog på grund av polisens skott. Det bekräftar nu åklagaren för SVT Nyheter Örebro. Samtidigt säger åklagare Anders Jakobsson att de även vet vem av poliserna som avlossade det dödande skottet.

Det var i slutet av mars som polisen tog upp jakten efter en bil i centrala Örebro. Samtliga polisresurser sattes in i jakten som slutade med att två poliser sköt mot mannen i bilen.

Mannen som var i 31 år träffades av ett eller flera skott och avled senare på sjukhus.

Polisskotten i Örebro

– Den här personen avlider av att ha blivit skjuten av polisen. Det var det som gjorde att han avled, säger överåklagare Anders Jakobsson. Men närmare vad som har förorsakade situationen vill jag inte gå in på.

Flera människor blev vittnen till händelsen som även fångades på film. På filmklippen hör man hur polisen skjuter flertalet skott innan föraren kör från platsen.

Kan ha handlat i nödvärn

Under två månader har särskilda åklagarkammaren utrett ärendet för att se om poliserna har handlat i nödvärn eller begått tjänstefel. Utredningen fokuserar främst på de två poliser som sköt mot bilen.

– Vi utreder först om det är en nödvärnssituation och om den aktuella polisen som avlossade det dödande skottet har haft rätt att använda vapnet i situationen, säger Anders Jakobsson.

Vet ni vem av de två poliserna som sköt det dödande skottet?

– Ja, det vet vi.

Hur ställer sig de misstänkta poliserna?

– Det vill jag inte gå in på. Det kommer jag att ge besked på den dagen jag fattar beslut.

Besked före midsommar

Samtidigt som utredningen pågått i två månader börjar åklagaren se slutet.

– Det är några förhör som kvarstår innan vi tar slutgiltig ställning, säger Anders Jakobsson. Min förhoppning är att kunna ge någon form av besked före midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet