Avspärrningar vid Nygatan i Örebro. Foto: Johan Pisoni / SVT

Familjen begär ny överprövning efter skotten på Nygatan

Uppdaterad
Publicerad

Före jul valde de anhöriga till mannen som sköts ihjäl av polis på Nygatan i mars förra året att dra tillbaka sin överprövning av polisens agerande. Nu begär de åter igen att händelsen ska utredas på nytt.

Nyheten rapporterades först av Nerikes Allehanda.

– De mår dåligt, för dem är det väldigt viktigt att det här utreds mer än det gjorts, säger familjens advokat Paulina Wånggren om hur de anhöriga mår i dag.

Polisskotten i Örebro

När överprövningen drogs tillbaka i december förra året behövde de anhöriga en paus. Men de ville fortfarande ha svar, och nu har de alltså åter igen begärt att polisens agerande när en man sköts ihjäl i mars på Nygatan i Örebro utreds igen.

Fyra delar

Enligt Paulina Wånggren handlar det framför allt om fyra saker som de anser bör utredas mer.

– Det första är att polisen spanar på mannen redan vid hans arbete. De vet att han inte hade körkort och det fanns misstankar om narkotikabruk. De borde ha stoppat honom redan där.

Den andra punkten som Paulina Wånggren och de anhöriga ställer sig frågande till är själva biljakten.

– Vi kan inte se vad det var för överhängande fara som gjorde att polisen inte valde att backa och avbryta jakten, utan lät den fortgå i de hastigheterna den gjorde och genom centrala Örebro. Varför backade de inte av och lagförde honom senare, i hans hem? säger Paulina Wånggren.

Att polisen kände sig tvungna att skjuta är något som familjen har svårt att förstå:

– Det tredje är skjutningen. Vi anser att det är uppenbart oförsvarligt. Vi anser att det är inbillad nödvärn, och därför uppenbart oförsvarligt. Det finns film som visar att mannen sköts från sidan.

Den fjärde och sista delen handlar om polisens agerande precis efter skjutningen ägt rum, när mannen kör ifrån Nygatan mot Stortorget.

– Det ser ut som att polisen släpper iväg honom, de försöker inte följa efter honom för att försöka rädda hans liv.

Kan bli en lång väntan

Paulina Wånggren vet i dag att överprövningen kommer att tas emot och behandlas, men när ett svar kan tänkas komma vet hon inte.

– Sist tog det tre månader, så kanske något sådant men det vågar jag inte gissa på. Det är ett långt händelseförlopp och mycket material att titta på. Så det blir en väntan för familjen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet