Avspärrningar vid Nygatan i Örebro i mars i år. Foto: Johan Pisoni / SVT

Släkting nekas tillgång till videoinspelning efter polisens dödsskott

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts till döds av polisen i mars i år efter en biljakt genom centrala Örebro. Nu har kammarrätten beslutat att mannens släkting inte får tillgång till polisens videomaterial.

Mannens släkting begärde tillgång till hela förundersökningen med allt tillhörande material, och har fått tillgång till själva förundersökningsprotokollet i omaskerat skick.

Där emot fick släktingen inte tillgång till det videomaterial eller den ljudupptagning via polisens radiokommunkationssystem som förundersökningen hänvisar till.

Polisskotten i Örebro

Släktingen anser att materialet är viktigt i den begäran om skadestånd som släktingen ska göra för mannens död.

Begäran avslås

Kammarrätten avslår dock släktingens begäran och hänvisar till att video- och ljudmaterialet omfattas av sekretess. Kammarätten anser också att innehållet i materialet inte kommer vara avgörande för om släktingen får skadestånd för mannens död eller inte.

Släktingen ville också ha tillgång till materialet eftersom polisen i media berättat att biljakten varit farlig för allmänheten. Släktingen ville kunna visa att polisen inte ledde biljakten på ett sätt som överensstämmer med praxis och de föreskrifter som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet