Polisen spärrade även av Färgaregränd upp mot Drottninggatan. Foto: Johan Pisoni / SVT

Man dog av polisens skott – föräldrarna vill att ny åklagare prövar ärendet

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen gällande den man som dog av polisens skott efter en biljakt i Örebro lades ned för ett par veckor sedan. Nu meddelar föräldrarnas biträde att de vill att åklagarens beslut överprövas.

Föräldrarna till den 31-årige man som avled på sjukhus efter att ha blivit träffad av ett eller flera skott var besvikna när beskedet kom att åklagaren skulle lägga ned åtalet.

Nu har de tillsammans med sitt biträde gått igenom förundersökningen och fattat ett beslut om att begära överprövning.

Polisskotten i Örebro

– Vi har upptäckt allvarliga brister i utredningen, vad vill jag inte säga. Jag vill att en ny åklagare ska få ta ställning till de här bristerna när vi nu överprövar, säger familjens biträde Paulina Wånggren.

Avled på sjukhus

Det var i slutet av mars som polisen tog upp jakten efter en bil i centrala Örebro. Jakten slutade med att två poliser sköt mot mannen, som träffades av ett eller flera skott och senare avled på sjukhus.

Under tre månader utredde särskilda åklagarkammaren ärendet för att se om poliserna handlat i nödvärn eller begått tjänstefel, det slutade alltså med att åklagaren beslutade att inte väcka åtal mot poliserna eftersom han menade att de handlat i nödvärn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet