Den 27 mars 2018 sköts en man av polisen efter en Foto: Johan Pisoni / SVT

Föräldrarna till den skjutne mannen besvikna på åklagarens besked

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den 31-årige man som sköts till döds av polis vid en biljakt i Örebro i våras är mycket besvikna på åklagarens besked att lägga ner åtalet mot de poliser som öppnade eld.

– Föräldrarna har sett filmer från kvällen där det går att se hur polisen öppnar eld mot bilen. De har svårt att förstå hur det går att hävda en nödvärnssituation och jag är beredd att instämma, säger Paulina Wånggren som är familjens biträde.

Hon ska nu gå igenom förundersökningen tillsammans med föräldrarna för att se om de ska överpröva åklagare Anders Jakobssons beslut att inte väcka åtal.

Polisskotten i Örebro

– Det är en mycket omfattande undersökning och det kommer att ta tid att gå igenom den, säger Paulina Wånggren.

Sköts efter biljakt

Det var i slutat av mars som mannen sköts till döds av polis efter en våldsam biljakt i centrala Örebro där polisen vid flera tillfällen försökte stoppa mannen. Två poliser öppnade eld mot bilen vid två tillfällen. Enligt åklagaren Anders Jakobsson så går det att avgöra vid vilket tillfälle som de dödande skotten sköts.

Efter att ha blivit skjuten tog sig 31-åringen ur bilen och hittades senare avsvimmad. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Åklagaren menar att polisen agerade i nödvärn och väcker därför inte åtal.

– Det är viktigt att det beslut som tas inte bedöms som ett nederlag för rättsamhället, säger Paulina Wånggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet