Åklagaren Anders Jakobsson kommenterar varför han valde att lägga ner förundersökningen mot polisen. Foto: SVT

Åklagaren lägger ner utredningen om polisskotten i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Överåklagaren Anders Jakobsson kommer inte att väcka något åtal mot de poliser som avlossade skotten som dödade en bilist i centrala Örebro i våras.

Familjens biträde Paulina Wångberg har precis fått beskedet och vet ännu inte hur åklagaren motiverar det. Under dagen kommer hon att kontakta överåklagaren Anders Jakobsson som tagit beslutet för att få veta mer.

– Min uppfattning är att när polismannen avlossar de här skotten så har han befunnit sig i en nödvärnssituation. Det våld som han har använt har inte varit uppenbart oförsvarligt och därför läggs utredningen ner, säger Anders Jakobsson.

Polisskotten i Örebro

Avled av polisens skott

Det var i slutet av mars som polisen tog upp jakten efter en bil i centrala Örebro. Samtliga polisresurser sattes in i jakten som slutade med att två poliser sköt mot mannen i bilen.

Mannen som var i 31 år träffades av ett eller flera skott och avled senare på sjukhus. Överåklagare Anders Jakobsson har tidigare konstaterat att mannen avled av de skott som polisen sköt mot honom och att det också är klarlagt vem av de två poliserna som avlossade det dödande skottet.

”En gedigen utredning”

Under tre månader har särskilda åklagarkammaren utrett ärendet för att se om poliserna har handlat i nödvärn eller begått tjänstefel. Åklagaren har nu beslutat att lägga ner utredningen.

– Jag tycker att vi har gjort en gedigen utredning. Vi har fått ta del av mycket material och försökt vända på alla stenar, och därför har utredningen tagit tid, säger Anders Jakobsson.

Paulina Wånggren kommer efter att ha varit i kontakt med överåklagaren att överlägga med 31-åringens familj om hur de vill gå vidare.

Nerikes Allehanda var först med att rapportera att förundersökningen läggs ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet