Akutmottagningen får ett par datum under våren och sommaren då delar av problemen ska vara lösta, åtgärdar man inte dessa krav riskerar man viten på sammanlagt 800 000 kronor. Foto: Jannie Wahlgren/SVT

Akuten på USÖ hotas med vite – personalen riskerar ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver att arbetsmiljön på USÖ:s akutmottagning förbättras. Om det inte sker kan man tvingas betala viten på totalt 800 000 kronor.

– Det här var något vi visste skulle komma, säger Daniel Gustafsson, verksamhetschef för akutkliniken.

Problemen med arbetsmiljön på akuten i Örebro har pågått länge. Under december gick man upp i stabsläge på grund av situationen och enligt en utredning som Arbetsmiljöverket nu gjort fanns det bland annat 1 300 vakanta arbetspass under sommaren.

Arbetsmiljöverket ställer nu en rad krav på USÖ:s akutmottagning.

Bland annat handlar det om att se till att det finns resurser på akuten så att inte personalen riskerar ohälsa på grund av den höga arbetsbelastningen. Arbetsmiljöverket förtydligar även att det inte duger att flytta om resurser från andra avdelningar eftersom det riskerar att skapa problem på andra ställen.

Riskerar viten

Akutmottagningen får ett par datum under våren och sommaren då delar av problemen ska vara lösta, åtgärdar man inte dessa krav riskerar man viten på sammanlagt 800 000 kronor.

– Det var något vi visste skulle komma. Vi har haft dialog med Arbetsmiljöverket och fackliga. Vi har en pågående dialog för att rätta till problemen, säger akutchefen Daniel Gustadsson, som tillträdde på sin roll för ett år sedan.

Bemanningen är problemet

Enligt Arbetsmiljöverkets utredning är orsaken till arbetsmiljöproblemen en för låg bemanning, bland annat på grund av att många sagt upp sig på grund av situationen.

Utredningen menar även att flytten till H-huset skapat oklarheter i arbetet samt att man inte får ut patienter från akuten till andra avdelningar i ett bra flöde.

Sjukhuset har vidtagit flera åtgärder under krisen, bland annat har man anställt personal och inlett ett projekt som kallas för 85/100, där personalen arbetar 85 procent med en heltidslön.

Corona- och RS-viruset har påverkat

Utredningen menar dock att insatserna inte fått önskad effekt.  

– Vi har legat efter med arbetsmiljöarbetet under en längre tid. Man gjorde ett gott förarbete inför inflyttningen till H-huset som föll totalt på grund av pandemin. Vi fick flytta in på en vecka utan förberedelse. Nu har vi kommit så långt så det går inte att backa bandet, tyvärr får vi uppfinna hjulet på nytt.

Tror du att ni kommer klara att åtgärda bristerna?

– Det tror jag absolut. Vi flertalet tillfällen har det visat sig att sådant vi gör är rätt. Sen har benen slagits undan på grund av andra anledningar, vi har haft covid, RS, svårt vårdplatsläge och sjukdom i personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.