Händelsen har nu rapporterats till IVO. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Äldre på boende fick lugnande medel utan uppföljning – anmäls till IVO

Publicerad

En äldre person som vårdades på ett korttidsboende i länet behandlades med lugnande medel för att dämpa hens oro. Men medicineringen följdes inte upp förrän närstående larmade om personlighetsförändringar.

Personen kom till korttidsboendet under våren, efter att ha skadat sig vid ett fall i hemmet. Hen var då mycket orolig och gavs till en början ordinerad medicin som kunde ges vid behov för att minska oron. Men effekten uteblev och ett lugnande läkemedel sattes in regelbundet.

Först när närstående till den boende reagerade på att denne inte längre kunde äta själv, dreglade, inte längre svarade på tilltal eller kunde stå upp längre, så följdes medicineringen upp.

Då visade det sig att personen var kraftigt påverkad av medicineringen och en nedtrappning av läkemedlet började, vilket ledde till att patienten blev sig mer lik igen.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria. Enligt anmälan har personalen inte haft någon koll på hur påverkad patienten var, eftersom att uppföljning och effekt inte dokumenterades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer