Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alexey får stanna

Publicerad

På tisdagen fick familjen Prosvirnikov det efterlängtade beskedet att de får permanent uppehållstillstånd. Därmed kan 14-årige Alexey få den bästa vården för sin svåra sjukdom.

– Jag är väldigt glad!

14-årige Alexey har inga bättre eller andra ord för att beskriva hur det känns när Tvärsnytt ringer upp. Efter att familjen fått besked om permanent uppehållstillstånd är känslorna överväldigande.

Medicinskt hinder mot utvisningen

Familjens juridiska ombud Alida Malm fick beskedet med posten på tisdagen och åkte direkt hem till familjen för att lämna beskedet. En tjänsteanteckning av gränspolisen var det som till slut gjorde att familjen kunde få det positiva beskedet.

– Man konstaterade att det inte gick att genomföra resan till Ryssland på ett säkert sätt eftersom den maskin som Alexey är beroende av inte kunde användas på planet, förklarar hon. Därmed fanns det ett medicinskt hinder mot verkställigheten.

Svidande kritik mot Migrationsverket

Behovet av speciell vård är något som Migrationsverket inte tagit hänsyn till tidigare och det har också upprört. Barnläkaren Henry Ascher var mycket kritisk mot Migrationsdomstolens beslut att utvisa Alexey.

– Vi har ju faktiskt inte lagstiftning i Sverige som innebär att svenska tjänstemän, svenska gränspoliser eller svenska domare ska behöva fatta dödsdomar över svårt sjuka barn, men det är faktiskt det man har gjort i det här fallet och vi ska inte utsätta svenska tjänstemän för något sådant, säger han.

Kommunalrådet Lennart Bondesson (KD) är en av många som engagerat sig i ärendet. Han är också lättad över beskedet.

– Det är fantastiskt roligt och så skönt, säger han.

Detta har hänt

Visa

14-årige Alexey Prosvirnikov bor i Felllingsbro och lider av en obotlig muskelsjukdom. Trots det beslutade Migrationsverket under hösten 2013 att han skulle utvisas. I Sverige har han fått tillgång till speciella maskiner som ger honom möjlighet att leva så normalt som möjligt.

I början av december var det planerat att Alexey och hans föräldrar skulle utvisas till Ryssland. Men resan som skulle genomföras av gränspolisen ställdes in i samråd med medicinskt expertis på Universitets sjukhuset i Örebro. Det var risk för att Alexey inte skulle överleva resan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet