Alexey Prosvirnikov är glad och tacksam. Foto: Ida Svansbo / SVT

”Det finns rättvisa i världen ändå”

Publicerad

När Alexey Prosvirnikov gick till skolan på onsdagen gjorde han det med beskedet att han får stanna i Sverige. Han var lättad, glad och tacksam.

– Jag vill tacka alla som har hjälpt oss och hållit tummarna för oss, säger Alexey.

Alexey Prosvirnikov lider av en obotlig muskelsjukdom som kräver särskild vård för att han ska kunna leva. Trots det beslutade Migrationsverket hösten 2013 att Alexey skulle utvisas till Ryssland där det inte finns den hjälp han behöver. Men på tisdagen kom beskedet att han och familjen får permanent uppehållstillstånd. Alexey, kompisarna, mamma och personalen var alla väldigt glada när Tvärsnytt träffade dem på Fröviskolan.

– Jag blev jätteglad när jag fick beskedet. Eller, hela min familj blev det, berättar Jonas Heeger Johansson som är klasskamrat med Alexey.

– Jag har varit orolig men nu är det klart. Det känns skönt, säger Oskar Arensmeier.

Det är många som engagerat sig för att Alexey och hans familj ska få stanna. Angelica Lisswandt i parallellklassen var en av dem. Hon samlade in namnunderskrifter mot utvisningen i höstas.

– Det känns så bra nu. Det finns lite rättvisa i världen ändå, säger Angelica Lisswandt.

Men gladast var ändå Alexey. Han berättar hur mycket det betyder för honom att han får stanna i Sverige och då särskilt i Fröviskolan. Skolgång vore inte en självklarhet om han utvisats.

– Jag tycker mycket om skolan. Det bästa är att jag får träffa alla, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet