• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Nytt hopp för sjuke Alexey

Publicerad

En ny ansökan om uppehållstillstånd har skickats till Migrationsverket.

Den 13-åriga Alexey Prosvirnikov som bor i Felllingsbro och lider av en obotlig muskelsjukdom, men trots det beslutade Migrationsverket under hösten att han skulle utvisas. I Sverige har han fått tillgång till speciella maskiner som ger honom möjlighet att leva så normalt som möjligt.

I början av december var det planerat att Alexey och hans föräldrar skulle utvisas till Ryssland. Men resan som skulle genomföras av gränspolisen ställdes in i samråd med medicinskt expertis på Universitets sjukhuset i Örebro. Det var risk för att Alexey inte skulle överleva resan.

Kommunalrådet Lennart Bondesson (KD) har varit med och drivit frågan han hoppas på att den nya vändningen ska ge Alexey möjligheten att stanna i Sverige.

– Därför har en ny ansökan skickats till Migrationsverket, eftersom nya omständigheter föreligger. Det är ett brott mot Alexeys mänskliga rättigheter att leva under utvisningshot sedan december 2013, utan att utvisning får ske. Vi kräver att han omedelbart ges uppehållstillstånd tillsammans med sina föräldrar, säger Lennart Bondeson (KD) som är politiskt ansvarig för mänskliga rättigheter i Örebro kommun.

Som Tvärsnytt har rapporterat tidigare har det även varit ett stort stöd för Alexey i Fellingsbro och i Frövi. Bland annat har många skrivit på namnunderskrifter.

– Alexey med familj lever under en fruktansvärd livssituation där de varje dag inte vet om de får stanna kvar i Fellingsbro. Så får det inte vara för det kränker deras mänskliga rättigheter, säger Sara Dicksen, jurist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet