Arkivbild algblomning Foto: TT

Algblomning vid två bad i Askersund – kommunen: Håll barnen under uppsikt

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår det algblomning vid Hagabadet och Borgmästarholmen i Askersund. Kommunen berättar vad man bör tänka på vid bad i vatten som har pågående algblomning.

Många algblomningar orsakas av blågröna alger. Dessa kan bilda toxiner som är giftiga för både människor och djur. Giftalger är oberäkneliga och kan finnas kvar i vattnet i en månad men de kan också snabbt försvinna om det blåser mycket.

Kan man bada ändå?

Askersund kommun skriver på sin hemsida att det kan gå att bada i vatten med algblomning. För vuxna är det ingen direkt fara, men man kan drabbas av hudirritationer eller andra problem såsom ont i öron, hals och huvudvärk.

Dock ska man hålla barn under uppsikt och undvika bad när det är mycket algblomning. Man ska inte heller låta barn sitta eller leka i strandkanten där det samlats mycket alger.

Hundar är känsliga

Kommunen skriver också på sin hemsida att man ska hålla sin hund under uppsikt. Hundar ska inte bada i eller dricka av vattnet där algblomning pågår eftersom de är mycket känsliga för alggifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer