Alice har fått fast tjänst genom Lärvux: ”Känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av eleverna på Lärvux har efter avslutad utbildning fått fast jobb. En av dem är 23-åriga Alice Lindqvist, som om ett par veckor börjar sin tillsvidareanställning som serviceassistent.

– Nu har jag fått jobb och behöver inte bekymra mig mer.

Innan Alice fick en plats på lärlingsutbildningen Lärvux hade hon varken jobb eller gick i skolan. Nu är hon färdigutbildad serviceassistent, och den första januari går hon tillbaka till sin praktikplats, men nu som fast anställd.

– Jag har under en lång tid inte haft något jobb. Nu när jag har det kommer det kännas ”wow, nu är det på riktigt”. Det känns underbart, säger Alice, som tillsammans med de andra deltagarna firade sin avslutade utbildning i dag.

Hälften har fått jobb

Lärvux är en lärlingsutbildning för vuxna med lindrig utvecklingsstörning, där praktik på arbetsplatser blandats med teori. Totalt har sju av fjorton deltagare nu fått fast jobb, ett resultat över förväntan enligt Lars Rickardt, som är projektledare för Lärvux.

– Så sent som för några månader sedan trodde jag inte det. Men det har fallit väl på plats, framförallt att lärlingarna visat vilken arbetskapacitet de har, fantastiskt bra handledare och att de fått anställningar hos offentliga arbetsgivare vilket är svårt för den här målgruppen, säger han.

”Behöver inte bekymra mig”

Den fasta tjänsten på Ängens vård- och omsorgsboende, innebär förutom glädje också en lättnad, beskriver Alice.

– Jag har alltid varit orolig och tänkt hur blir det sen, och så vidare. Men nu har jag fått jobb och behöver inte bekymra mig mer.

Till andra, som kanske befinner sig i samma sits som Alice tidigare gjorde, vill hon säga:

– Satsa på det, det är värt. Om man har en diagnos och lite svårare med saker och ting är det verkligen värt att gå utbildningen. Du får bra med stöd och hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.