Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden. Foto: SVT

Allt fler barn överlever cancer – men många drabbas av svåra komplikationer

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Samtidigt överlever allt fler – med mer eller mindre svåra komplikationer.

– Mer forskning behövs om hur vi ökar livskvaliteten för överlevarna, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Forskningen går framåt och behandlingarna blir effektivare, ändå är barncancer fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1–14 år, konstaterar Kerstin Sollerbrant. Och bland dem som överlever är medicinska komplikationer eller bestående men vanliga när behandlingen är avslutad.

Mer forskning behövs

Även återfall är vanliga. Upp till en fjärdedel av alla cancerdrabbade barn får återfall, och bland dem är överlevnaden för många cancerdiagnoser låg.

– Därför behövs mer forskning även här, både för att förhindra återfall och för att kunna hjälpa de barn som drabbas.

Dagens behandlingar balanserar på gränsen till vad barnen klarar av, konstaterar hon, och ger ofta medicinska komplikationer.

-Mer än två tredjedelar av de barn som överlever cancer lever med sena komplikationer.

För lite eller för mycket behandling

Akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste formen av leukemi bland barn, och idag överlever 95 procent av de barn som insjuknar.

-Det är förstås väldigt positivt. Men av de barn som avlider efter att ha fått ALL är det lika många som avlider på grund av behandlingen som av sjukdomen. Det är med andra ord lika vanligt att barnen avlider av för mycket som för lite behandling.

– Positivt är att forskning pågår med målet att individanpassa behandlingar, så att fler barn botas från sjukdomen utan att drabbas av livshotande komplikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.