Foto: Scanpix

Allt fler kan inte släppa mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Nyfikenhet och bekräftelse – två mänskliga behov som kan leda till att du blir sjukligt beroende av din mobil.

Tomas Danielsson är beteendevetare och har under hela sin karriär arbetat med frågor som rör stress. Att allt fler inte klarar av att hantera hur mycket man surfar på sin mobil och uppdaterar sig har blivit ett stort problem menar han.

– Behovet av att stilla sin nyfikenhet och att få bekräftelse slår över. Jag träffar dagligen personer som inte klarar av det här, säger han. Det är bara att se sig om i vid ett rödljus hur många bilister som knappar på sin mobil medan de väntar på att ljusen slår om.

Skärmberoende

Värst för 70-och 80-talister

Allra värst är mobilberoendet hos personer som är födda i slutet av 70-talet eller i början av 80-talet.

– De jobbar ofta på arbetsplatser där man har tillgång till teknik och uppkopplingar på flera sätt. Sen är de småbarnsföräldrar vilket kan få andra konsekvenser. Istället för att prata med barnet i vagnen går många föräldrar med sin mobil framför ansiktet.

Inget lugn

Tillfällen som normalt är förknippade med avslappning och återhämtning som långpromenader eller träning innebär numer inget lugn för hjärnan.

– Av tjugo personer jag möter så möter jag 5-6 som inte bara lyssnar på musik utan som är djupt försjunkna i sina mobiler. Folk går som i små bubblor, konstaterar Tomas Danielsson.

Följden blir enligt honom att hjärnan aldrig får vila vilket i sin tur leder till stressrelaterade sjukdomar.

”Måste ge hjärnan vila”

– Vi måste ge hjärnan tid att vila, att få dagdrömma och låta tankarna flöda fritt. Dötid är en bra sak och man måste få ta rast och koppla ner sig utan att få dåligt samvete.

Däremot tror inte Tomas Danielsson att något blir bättre av att gå med i anti-mobilgrupper som totalvägrar att använda tekniken.

– Det handlar om fantastisk teknik men det gäller att dirigera den på rätt sätt.

Tecken på att du är mobilberoende

  • Muskelspänningar Får du ont i axlar och leder av för mycket användning?  
  • Sömnstörningar Måste du kolla mobilen så fort den låter? Har hjärnan svårt att slappna av?  
  • Aggressivitet Blir du lätt irriterad när du störs i ditt användande? Blir relationer lidande?  
  • Nedstämdhet och ångest Klarar du att vara utan mobilen? Känner du tvång att kolla uppdateringar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skärmberoende

Mer i ämnet