Foto: SVT

Nätmissbrukare i Kina spärras in

Uppdaterad
Publicerad

Uniformer, militärmarsch, inlåsning på rummet, lektioner och terapi. Datorer och mobiltelefoner är förstås strängt förbjudna. Så försöker Kina bota unga från nätberoende.

I Kina kan den som lider av nätberoende få behandling på statliga kliniker, som mest liknar ett militärläger. Ungdomarna får inte lämna kliniken på flera månader, och behandlingen betalas delvis av deras föräldrar.

I ett exklusivt reportage har SVT:s Korrespondenterna träffat en av de intagna, 21-åriga Li Yizhe.

– Jag måste säga att när jag kom hit, tyckte jag att det liknade ett fängelse, säger han.

”Behövs riktlinjer från staten”

Han är en av dem som tappat greppet, misskött skola, arbete, relationer till sin omgivning. Redan 2008 klassade Kina nätberoende som en sjukdom och upprättade avvänjningskliniker.

Chefen för den klinik där Li Yizhe behandlas, professor Tao Ran, menar att det krävs omfattande åtgärder för att få föräldrar att förstå sitt ansvar.

– Det här kräver undervisning från staten, det är väldigt viktigt. Nuförtiden har till och med barn i förskolan varsin iPad och deras föräldrar förstår inte vilket inflytande det här har på barnens framtid, säger han till SVT Nyheter.

Se Korrespondenterna tisdag 29 oktober 20.00 i SVT2

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.