Flygbilder tagna med exempelvis drönare måste enligt lag granskas innan de sprids. Spridningstillstånd ges av Lantmäteriet. Anledningen är att objekt som rör totalförsvaret och är skyddade inte får röjas. I takt med att allt fler drönare används har ärendemängden ökat markant.
– När vi övertog den här uppgiften 2016 hade vi 700 ärenden. 2021 var de 23 000 och prognosen för i år är 30 000, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef Geodata vid Lantmäteriet.
Saknar pengar
I juni meddelade myndigheten att väntetiden för handläggning av ansökningar var 19 arbetsdagar. Sedan dess har handläggningstiden ökat till 55 dagar. Orsaken är att Lantmäteriet de senaste fem åren försökt hinna med allt fler ärenden, men inte fått tillräckligt med pengar av regeringen för att klara uppgiften, enligt Sandin:
– Vi har i somras dragit ner på antalet personer som håller på med spridningstillstånd. Det beror på att vi har ett visst antal miljoner tilldelade till den uppgiften. Vi har fått lösa det genom omprioriteringar internt med både ekonomi, finansiering och personal, men nu behöver de fokusera på andra uppgifter.
Kan strunta i att ansöka
Konsekvenserna kan bli ödesdigra, menar han. Små enskilda företag som är beroende av att hanteringen sker inom de 5 arbetsdagar som är satta normal handläggningstid av myndigheten kan då gå miste om uppdrag och därmed drabbas ekonomiskt. Det finns också en risk att människor helt enkelt struntar i att ansöka om tillstånd.
– Det är ju avbildningsförbudet när det gäller skyddsobjekt som är viktigt att hantera. Då kan det resultera i att bilder sprids som kan innebära skada för samhället i stort och framförallt för totalförsvaret, säger Anders Sandin.
Hör mer om vad de långa väntetiderna kan få för konsekvenser i videoklippet.