Starta klippet för att höra hur olika Charlotte Dalbom, socialchef i Ljusnarsbergs kommun, (t. v.) och hennes motsvarighet i Lindesberg, Inger Österberg (t. h.) resonerar kring besöksrestriktioner. Foto: SVT Nyheter

Ändrade besöksrutiner för personer med antikroppar – grannkommunerna gör helt olika

Publicerad

Ska den som har fått ett positivt antikroppstest kunna besöka anhöriga på vård- och omsorgsboenden? Svaret skiljer sig helt och hållet beroende på vilken kommun i Örebro län du frågar. I grannkommunerna Ljusnarsberg och Lindesberg har man valt att agera helt olika.

Frågan gäller alltså huruvida ett positivt antikroppstest ska innebära restriktionsfria besök på vård- och omsorgsboenden.

I Ljusnarsberg har man öppnat dörrarna och tillåter att personer som är symptomfria och kan uppvisa att de har antikropar mot coronaviruset besöker närstående på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Coronaviruset i Örebro län

– Vi tycker det är jätteviktigt att vi kan öppna upp våra boenden lite mer för att de äldre som bor här ska ha möjlighet att träffa sina närstående om det är möjligt, säger Charlotte Dalbom, socialchef i Ljusnarsbergs kommun.

I Lindesberg däremot väljer man att ha kvar samma besöksförbud sedan tidigare, men med små förändringar.

Starta klippet i spelaren ovan för att få reda på mer om hur olika reglerna är mellan olika kommuner i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet