Foto: Thomas Wedin /SVT

Ändrade resereglerna i Norge inger hopp på Gustavsvik

Uppdaterad
Publicerad

Att reserestriktionerna i Norge nu hävts för Örebro län väcker hoppet på turistanläggningen Gustavsvik i Örebro som haft markant färre besökare på grund av corona – i synnerhet norrmän.

– Vi har ju saknat dem och hoppas att de kommer, säger Ylva Axell, vd för Gustavsvik Resorts AB.

Campingen, som är en av de största till antalet platser i landet, brukar normala somrar vara belagd med majoriteten norrmän. Vecka 29 och 30 är normalt fullbelagd, natten till fredagen var den fylld till ca 50%.

– Dessa veckor brukar det vara mellan 65-70% av besökarna på campingen som är norrmän, säger vd Ylva Axell.

Coronaviruset i Örebro län

Anpassat sig

Sommarveckorna är de viktigaste vad gäller anläggningens intäkter. I år har man dock anpassat kostymen inför det förväntade läget.

– Det är under 6-8 veckor under sommaren som vi hämtar in majoriteten av årets omsättning. Fram till sista juni brukar vi alltid göra minusresultat, vilket vi gjort även i år. Men vi har haft 50% färre säsongsanställda i år.

Ingen omedelbar rusning

I och med att gränsen nu öppnats för resenärer utan krav på karantän hoppas de på fler norska gäster. Några timmar efter beskedet hade det dock inte visat sig bokningsmässigt.

– En stor del av sommaren har ju redan gått och många har säkert redan sina semestrar planerade, men vi hoppas ju att den del norrmän väljer att komma hit för vi längtar efter dem, säger Axell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet