Örebroaren Andres Tamm hamnade mitt i översvämningens förstörelse i byn Sant Llorenc på Mallorca. Foto: Enrique Calvo/TT/Reuters / Privat

Örebroaren Andres mitt i översvämningarna på Mallorca: ”Enorm störtflod”

Publicerad

Under natten till onsdag drabbades Mallorca av kraftiga översvämningar. Örebroaren Andres Tamm är där på semester, och i samtal med SVT Nyheter Örebro beskriver han förstörelsen.

Det är kraftiga regnväder som orsakat de stora översvämningarna, och minst tio personer har omkommit.

Örebroaren Andres Tamm befinner sig på den spanska semesterön och berättar för SVT Nyheter Örebro om kraftiga skyfall och åskväder de senaste två dagarna.

– Det ska ha kommit mellan 180 och 210 millimeter regn, och det har varit rejält med åska.

Bilar upp och ner

När han på onsdagsmorgonen skulle åka till en marknad i de centrala delarna av Mallorca hamnade han i en av de värst drabbade byarna – Sant Llorenc.

– En väg var helt bortspolad. Det låg bilar upp och ner på vägen och över räckena, och det var lera och bråte överallt. Vi hamnade mitt i det. Det syntes att fruktansvärda mängder vatten hade forsat ner från bergen där.

”Enorm störtflod”

Även hus och fastigheter skadades rejält av vattenmassorna som forsade fram.

– Folk kastade ut allt som funnits i bottenvåningar där. Bilar som låg inne i garage eller på innergårdar. Det måste varit en enorm störtflod som gått rakt igenom där.

”Viktigast komma där ifrån”

Strax efter Andres Tamm lämnat byn Sant Llorenc stängdes den till. Ingen släpptes in förutom räddningspersonal och ambulans.

– Vi hamnade ju mitt i det hela, så det viktiga för oss var att komma ut där ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer