Enligt myndigheter på Mallorca har flera vägar på ön stängts på grund av översvämningarna och boende i Sant Llorenc har uppmanats att stanna hemma Foto: TT

Minst tio döda efter oväder på Mallorca

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio personer har omkommit efter översvämningar på Mallorca. En femårig pojke saknas efter ovädret.

De häftiga skyfallen på tisdagskvällen orsakade översvämningar och kraftiga strömmar av lerigt vatten drog fram på gatorna i östra delarna av Mallorca.

Tio personer dog i samband med översvämmningarna. Bland de döda finns två brittiska turister, som omkom under en taxiresa, enligt den lokala polisen.

Vägar stängdes av

Vägar stängdes av och boende i Sant Llorenc, ungefär 6 mil från huvudstaden Palma, uppmanades att stanna hemma. Hundratals blev fast i sina hem, många på en balkong eller ett tak, i väntan på att bli räddade.

Barn saknas

På onsdagskvällen meddelade den lokala räddningstjänsten att ett femårigt barn fortfarande saknas, uppger El Pais.

Enligt svenska utrikesdepartementet finns inga uppgifter om svenskar bland offren.

– I nuläget har vi inga uppgifter om att svenskar skulle vara skadade eller döda. Men vi står i tät kontakt med svenska konsulatet på Mallorca, säger Vilhelm Runquist, presskommunikatör på UD.

”Vi förväntade oss inte det här”

I Sant Pere föll 230 millimeter regn på bara två timmar, enligt nationella spanska vädertjänsten.

Vi förväntade oss inte det här. För mycket vatten har fallit på mycket kort tid, sade Catalina Cladera, en lokal myndighetschef, till den spanska radiostationen Cadena SER.

Spaniens premiärminister reser till Mallorca

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kommer att resa till Mallorca för att besöka de drabbade områdena.

”Allt mitt stöd till familjer och vänner till offren och till de som har påverkats av de tragiska översvämningarna”, skriver han på Twitter.

Är du på plats? Kontakta SVT Nyheter – mejla tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.