Niklas Warnebring bor i staden Manacor, bara sex kilometer från den hårt drabbade byn San Llorenc. Foto: Niklas Warnebring

”Det är en tragedi som utspelas här just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Omkullvälta bilar, raserade hus och räddningsarbetare som sökte efter människor i rasmassorna. Synen som mötte Niklas Warnerbring i den översvämningsdrabbade byn Sant Llorenç i morse var mardrömslika.
– Det var totalt surrealistisk, säger han till SVT Nyheter.

Niklas Warnerbring bor i Manacor, cirka sex kilometer från Sant Llorenç, den by på Mallorca som drabbats värst av nattens översvämningar.

Tillsammans med sin sambo tog han sig till det drabbade området tidigt i morse för att bistå med vatten och hjälp.

Omkullvälta lastbilar i översvämningsdrabbade San Llorenc. Foto: Niklas Warnerbring

– Vi slängde på oss kläderna och åkte ner så fort vi insåg magnituden av det hela. Det såg ut som bilder man sett från tsunamis och tropiska stormar, totalt mardrömsliknande. Bilar och lastbilar låg upp och ner och det var lera överallt, säger han.

”Gick runt i pyjamas”

Byn Sant Llorenç har drygt 8 000 invånare och ligger omgärdad av berg på nordöstra delen av Mallorca. Det är ingen turistort utan utgör framför allt hem åt personer med permanent boende på ön.

I de värst drabbade delarna slogs både el och telefoni ut, och hela hus har raserats i vattenmassorna.

– Vi pratade med en del boende på plats, vissa gick runt i pyjamas och försökte förstå vad som hänt. Det var ganska kaotiskt. Folk var chockade, man gick runt och letade efter människor, hundar sprang lösa. Naturen var dessutom helt förändrad på grund av vattnet och leran.

Synen som mötte Niklas Warnerbring och hans sambo när de körde in i San Llorenc under onsdagsmorgonen. Foto: Niklas Warnerbring

Dämpad stämning

Niklas Warnerbring beskriver att stämningen under dagen varit dämpad. Många håller sig inomhus och följer nyhetsrapporteringen via radio och tv. Samtliga skolor på hela Mallorca har stängt och polisen har satt in likhundar i sökandet efter försvunna personer.

– Det är en tragedi som utspelas här just nu. Vid kusten går turister runt i badkläder som vanligt och bara några kilometer därifrån är det fullständigt kaos, det är lite konstigt, säger han.

Samtidigt beskriver han en sammanslutning i samhället och hur räddningsarbetet under eftermiddagen tagit en mer strukturerad form.

– Folk är lite snällare mot varandra, och det tutas inte lika mycket på vägarna som vanligt. Det brukar ju bli så när den här typen av händelser inträffar.

Är du på plats? Kontakta SVT Nyheter – mejla tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.