Anna drabbades av en förlossningspsykos och fick ECT-behandling. Nu minns hon inte sin barndom eller hur hon träffade sin sambo. Foto: privat

Anna fick elbehandling – förlorade minnet: ”Blev som en zombie”

Uppdaterad
Publicerad

När Annas andra barn föddes drabbades hon själv av en förlossningspsykos. Hon fick elbehandling mot depressionen och nu minns hon inte ens sin barndom.
– Jag minns ingenting från när mina barn föddes, min barndom eller hur jag mötte min sambo, säger hon.

En av biverkningarna av elbehandling, ECT, är minnesstörningar. I de flesta fall övergående men vissa patienter kan få bestående men. Anna, som vi kallar henne, förlorade stora delar av sitt minne efter att hon genomgått ECT.

– Jag blev som en zombie och brydde mig inte om någonting. Jag kanske minns 30 procent av allt som hänt, säger hon.

Hon drabbades av en förlossningspsykos i samband med att hennes andra barn föddes. Hon upplevde hur läkarna tjatade på att hon skulle genomgå behandlingen.

– Läkarna tjatade och ville behandla mig med ECT men min pappa ville att de skulle försäkra att det inte var några biverkningar.

”Känner inte ingen mig själv”

Efter behandlingen mådde hon bättre men det tog ett tag innan hon förstod att det var på grund av hennes minne.

– Jag upplevde att jag mådde bättre men det berodde nog på att jag inte kom ihåg något.

Det har gått över ett år sedan hon fick behandlingen och minnesstörningen sitter fortfarande i.

– Jag kan sitta och titta på bilder på mig utan att känna igen mig eller händelsen.

– Många personer har kommit fram och pratat som jag inte längre känner igen. Jag brukar spela med men känner mig ledsen och förvirrad när jag kommer hem.

Anna har nu anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg. Socialstyrelsen skriver i sina nya riktlinjer att minnesstörningar är en känd biverkning men att symptomen oftast är övergående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Örebro granskar ECT

Mer i ämnet