”Jag förstår att det skapar problem för åkerierna”, skriver klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i en kommentar till SVT. Foto: TT

Annika Strandhäll om de höjda priserna på drivmedel: ”Jag förstår att det skapar problem för åkerierna”

Uppdaterad
Publicerad

I en skriftlig kommentar till SVT konstaterar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att priserna på bensin och diesel stigit kraftigt de senaste månaderna, bland annat eftersom råoljepriset stigit:
– Jag förstår att det skapar problem för åkerierna. För regeringen understryker det hur viktigt det är att vi ställer om transportsektorn och hela samhället på ett sätt som funkar för alla, skriver Strandhäll.

Annika Strandhäll konstaterar vidare att regeringen, av bland annat denna anledning, har sänkt skatten för personer i drygt 70 glesbygdskommuner, och att det även finns en särskild nedsättning av fordonsskatten för bilar som ägs av personer i glesbygd.

– Dessutom finns ett investeringsstöd för att garantera att det finns drivmedelsstationer även i serviceglesa områden. Regeringen arbetar för en omställning som innebär att växthusgasutsläppen från transportsektorn i princip ska vara noll senast 2045.

Hon fortsätter:

– Insatser görs för att skapa transporteffektivitet, elektrifiering, hållbara förnybara drivmedel samt energieffektiva fordon och fartyg för att ställa om transportsektorn till fossilfrihet och nå riksdagens klimatmål.

SVT har inte fått svar på frågan om det kan bli aktuellt med någon form av kompensation till åkerinäringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer