Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur företagare påverkas av bränslepriserna: ”Äter upp alla buffertar man har”. Foto: Agneta Brolin/SVT

Företagarna i Mellansverige reagerar: Höjd skatt på fossila bränslen kan motverka syftet

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar organisationen Företagarna på de höjda kostnaderna för fossila drivmedel. Mycket beror på höjd skatt, menar de, som deras medlemsföretag måste betala genom att höja sina priser. Det kan till och med motverka de goda klimateffekter som regering och riksdag eftersträvar.

Väldigt många företag är helt beroende av bil för att kunna bedriva sin verksamhet – till exempel hantverkare, elektriker, städbolag och pizzabud. Nu varnar Företagarna för att många av de här verksamheterna kommer att tvingas höja sina priser för att kompensera sig för fördyringarna.

– Många har inget annat val. Det här är en mycket het diskussion bland företagarna , säger Eva Cooper regionchef för Företagarna Mellansverige.

Varningen: Får motsatt effekt

Eva Cooper, som företräder företag i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro, varnar för att de skattehöjningar som egentligen syftar till klimatförbättringar istället kan få rakt motsatt effekt.

Hör i klippet hur hon motiverar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.