Svävande övergångsställe i Örebro. Foto: Monika BruhnVisa alla (2)
Visa alla (2)

Övergångsställe i 3D ska få bilister att lätta på gasen

Uppdaterad
Publicerad

Kan man ”lura” bilister att ta det lugnare? På Drottninggatan vid Näbbtorget i Örebro gör man ett försök genom att måla om övergångsstället. Men inte till ett vanligt övergångsställe utan ett med 3D-effekt.

Från onsdagen blir det en annorlunda upplevelse att passera övergångsstället vid Näbbtorget.

Från bilisternas perspektiv ser det ut som om strecken svävar över marken när de passerar det nymålade övergångsstället.

– Bilisterna blir mer uppmärksamma och det skapar en lugnare trafiksituation, berättar Oscar Lewin, trafikplanerare vid Örebro kommun.

Markus Andersson och Patrik Söderberg målar det nya övergångsstället vid Näbbtorget i Örebro. Allt för att få en lugnare trafiksituation. Foto: Monika Bruhn/SVT

Att man valde övergångsstället vid just Näbbtorget har med Open Art att göra, för under sommaren kommer ett 3D-konstverk placeras där och kommunen vill passa på att skapa en trevlig mötesplats på torget. Bland annat kommer man även att testa en ny sorts bänk.

– Det är en bänk runt ett litet träd som kommer att placeras på en parkeringsplats nära övergångsstället, för att ytterligare skapa en lugnare trafiksituation. Bänken är flyttbar och kommer flyttas till Kulturkvarteret efter Open Art.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet