Personalen satte in pengar på ett privat ICA-kort och fick därmed också del av bonuscheckarna. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Anställda på kritiserat gruppboende polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Karlskoga kommun polisanmäler personal på det gruppboende där pengar togs från brukare och sattes in på ett privat ICA-kort. Överföringarna gjordes utan att de boendes gode män fått veta det.

SVT Örebro har tidigare rapporterat om flera missförhållanden på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning i Karlskoga.

Läs också: Pengar från funktionshindrade sattes in på personalens kontokort

Skräckvälde på gruppboende

Bland annat framkom det att personalen fört över pengar från brukare till ett privat ICA-kort. Kvitton från inköpen som gjordes fanns inte sparade.

Trots det valde kommunledningen att inte polisanmäla det hela med en gång.

”Uppenbart att något inte stämmer”

Men efter att en god man till en av de boende hört av sig till socialtjänsten och berättat att hon inte fått information om att pengar flyttats till det privata kortet gör kommunen helt om och polisanmäler.

– Personalen sa att de hade kommit överens med de gode männen om överföringarna. Men en god man hörde av sig och sa att så inte var fallet. Därför misstänker vi oegentligheter och därför har vi gjort en polisanmälan, säger socialchef Patrik Jonsson.

Han tillägger att det inte finns några belägg för att det har stulits pengar. Men han menar att hanteringen är förkastlig. I övrigt har ekonomin på boendet skötts bra, vilket lett till att socialtjänsten inte fattat misstanke vid något tidigare tillfälle.

Flera har tillgång till kortet

Ingen specifik person är anmäld men polisen rubricerar händelsen som stöld.

– Problemet med det här är ju att alla i personalgruppen har haft tillgång till kortet, säger Patrik Jonsson.

Vad händer om det blir åtal och rättegång av det här med ICA-kortet?

– Det kan jag inte uttala mig om förens den processen har varit, säger Patrik Jonsson.

Tidigare har tre personer, en enhetschef och två ur personalen, fått lämna sin arbetsplats på gruppboendet på grund av dåligt bemötande.

–  Enhetschefen har plockats bort från sitt chefskap och har numera administrativa arbetsuppgifter. En är avstäng och går i pension och den tredje har flyttats och fått en skriftlig varning. Vi ansåg inte att det fanns belägg för att kunna avskeda någon, säger Patrik Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet