Det var inte fel att placera Akilov ihop med andra fångar, menar man på Kumlafängelset. Foto: SVT/TT Bild

Kumlachefen efter misshandeln: Inte fel att placera Akilov ihop med andra fångar

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan misshandlades terrordömde Rakhmat Akilov av en medfånge på Kumlafängelset. Trots att Kriminalvården innan placeringen konstaterat att risken för hot och misshandel var hög menar man att inget fel har begåtts i samband med misshandeln.

De två intagna som redan befann sig på den säkerhetsavdelning som Rakhmat Akilov fördes till förra veckan kände igenom honom på en gång. Det framgår av den incidentrapport som Kriminalvården skrivit efter att Akilov misshandlats i sitt rum på avdelningen.

De vände sig nästan omedelbart till personalen på avdelningen och visade stark ovilja mot både Akilov och att de skulle behöva dela utrymme med honom.

Kort därefter gick en av medfångarna in på Akilovs rum och misshandlade honom.

Inte gjort något fel

Ändå menar anstaltsledningen att man inte gjort fel som placerat honom tillsammans med andra fångar.

– Huvudprincipen är att de intagna ska kunna vistas i gemensamhet, säger Magnus Östlund som är tillförordnad anstaltschef. De intagna äter till exempel tillammans med andra intagna. De disponerar också ytorna tillsammans och är normalt inte inlåsta i sina rum. Alla har på den här avdelningen sina rum i en öppen korridor. Långa avskildheter ska i möjligaste mån undvikas.

Magnus Östlund är tillförordnad anstaltschef i Kumla. Foto: SVT

Jobbar förebyggande

Magnus Östlund menar också att man gjort tillräckligt för att förhindra misshandeln.

– Vi jobbar hårt för att förebygga och förhindra att det händer. Och om det ändå sker har vi personal som är bra övade och tränade att hantera den här typen av situationer. När något sker agerar vi snabbt och resolut.

Kan flytta på fångar

Vad som har hänt efter misshandeln vill Magnus Östlund inte gå in på.

-  Det vi generellt sett gör när det uppstår bråk är att sära på de inblandade . Vi kan också flytta de intagna till olika avdelningar så de inte är på samma. Ibland kan det också bli aktuellt att avskilja en eller flera intagna helt. Vid alla incidenter tittar vi noggrant på händelsen och diskuterar om vi behöver ändra rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.