Marlene Jörhag (KD) menar att ”det är tufft att vara rektor idag”.

Ansvarig skolpolitiker om situationen på Vivallaskolan

Publicerad

Vivallaskolans rektor har sagt upp sig och anmälningar till Arbetsmiljöverket har gjorts från fackligt håll gällande situationen på skolan. – Det är allvarligt, jag tycker alla elever, rektorer och skolpersonal borde ha rätt förutsättningar, säger ansvarig skolpolitiker Marlene Jörhag (KD).

Vivallaskolans rektor Åsa Fahlström har sagt upp sig och enligt Barn- och utbildningsförvaltningens chef, Margareta Borg, beror det på att hon anser att hon saknar förutsättningar för att få eleverna att nå bra resultat.

Marlene Jörhag (KD), som är ordförande för programnämnd barn och utbildning i Örebro kommun, säger att hon kan förstå resonemanget.

– Det är tufft att vara rektor idag, det kan jag absolut förstå. Tittar jag sen rent ekonomiskt är det den skolan som har mest ekonomiska resurser, man har också en hel del statsbidrag. Ur den aspekten har man på ett sätt bättre förutsättningar än många andra skolor. 

Ser över situationen

Men hon säger samtidigt att miljön är tuff på Vivallaskolan, och att förvaltningen och grundskolenämnden, som har verksamhetsansvar, jobbar för fullt med att se över hur man nu ska gå vidare. 

– Jag tror personligen att vi bara inte kan fortsätta göra det vi tidigare gjort. För det har inte gett tillräckligt bra resultat. Vi måste titta på andra delar, vad kan vi göra på annat sätt? Vad kan vi förbättra och vad kan vi göra helt nytt?

Hon understryker också att mycket jobb kring skolan redan gjorts, när det kommer till utveckling och kvalitet. 

Skulle du säga att man misslyckat med det arbetet?

– Nej det skulle jag inte vilja säga utan jag tycker man gjort väldigt mycket saker, sen tar det tid att förändra saker och ting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vivallaskolan

Mer i ämnet