Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Crawford, lärare på Vivallaskolan i Örebro, beskriver kommunikationen mellan skolförvaltningen och lärarna som obefintlig. Foto: Johan Pisoni / SVT

Efter personalavgångarna – många utmaningar väntar Vivallaskolan

Publicerad

Det har varit turbulent på Vivallaskolan den senaste tiden. Flera lärare har slutat och rektorn har sagt upp sig i protest. Frågan är om de insatser som nu vidtas är tillräckliga för att personalen ska orka vara kvar?

Vivallaskolan står inför stora utmaningar. 90 procent av skolans elever har ett annat språk än svenska som förstaspråk och många lämnar skolan utan godkända betyg. Men problemen är fler.

– Vi har inte heller kommit till rätta med studieron och det är bråk mellan elever. Om vi ser på skolan som helhet så är det inte en lugn och trygg skolmiljö, säger Margareta Borg som är förvaltningschef i Örebro.

Ohållbar arbetssituation

Skolans personal beskriver sin situation som ohållbar och nyligen lämnade facken in en 6-6A-anmälan om akuta brister i arbetsmiljön.

Samtidigt har rektorn sagt upp sig i protest mot att skolan inte ges tillräckliga förutsättningar för att kunna bedriva en fungerande verksamhet.

Quick fix-lösningar

För att råda bot på problemen har förvaltningen bland annat kallat in ett antal specialpedagoger som i höst ska hjälpa lärarna under en begränsad tid. Men åtgärderna är inte tillräckliga, menar Lärarförbundet.

– Det låter som en quick fix för att lägga locket på debatten. Jag tror de hoppas att de här åtgärderna ska leda till att det blir tyst igen, säger David Crawford som är Vivallaskolans fackliga ombud för Lärarförbundet.  

Höjda löner som morot

Nu efterfrågas två huvudsakliga åtgärder. 

Den ena är en långsiktig investering i arbetsmiljön. Facket vill att man tillsätter personal som kan avlasta lärarna och ge elever med särskilda behov ett långsiktigt stöd. 

Den andra handlar om att höja lönerna, eftersom arbetet på Vivallskolan är tyngre än på andra skolor, menar de.

– Det är klart att vi kommer behöva diskutera lön. För till syvende och sist kan det vara lönen som gör att man stannar eller lockas till att jobba i Vivalla, säger Marlene Jörhag (KD) som är kommunnalråd för skolfrågor i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vivallaskolan

Mer i ämnet