Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mer pengar för att utbilda asylsökande om rättigheter

Publicerad

I höst kommer Örebro Rättighetscenter genomföra ett projekt om normer, mänskliga rättigheter och diskriminering för asylsökande. Det efter att de fått bidrag från Länsstyrelsen.

Projektet är planerat utöver den verksamhet som Örebro Rättighetscenter normalt bedriver. Pengarna får de genom statsbidraget Tidiga insatser för asylsökanden och projektet kommer genomföras i Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Askersund.

– Vi är väldigt glada att vår ansökan beviljats, det visar att Länsstyrelsen tror på vår verksamhet och förstår vikten av att känna till sina rättigheter, säger Petra Elb, verksamhetsansvarig vid Örebro Rättighetscenter, i ett pressmeddelande.

Tidigare fokus på ensamkommande

Tidigare projekt har bland annat innefattat att informera ensamkommande och deras gode män om målgruppens rättigheter.

– I samtal på bland annat språkcaféer har det framkommit asylsökanden till viss del blivit informerade om sina rättigheter, men inte alls i samma utsträckning som för ensamkommande barn. Vi menar att det finns ett behov av kunskap om rättigheter för gruppen asylsökande i stort, säger Petra Elb.

Örebro Rättighetscenter är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som driver en antidiskrimineringsbyrå i Örebro län.

Rättighetscenter erbjuder kostnadsfri juri-disk rådgivning och stöd till personer som känner sig diskriminerade.

De håller i informationsinsatser och utbildningar om normer, diskriminering och diskrimineringslagstiftningen samt arbetar med opinionsbildning och lobbying.

Källa: Örebro Rättighetscenter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.