Yngve Gripple förklarar reglerna för förmånsbeskattning. Foto: Skatteverket / TT

Är din parkering en skatteförmån?

Uppdaterad
Publicerad

På SVT Nyheter Örebro har vi fått en del frågor efter rapporteringen om de höjda parkeringsavgifterna för regionanställda. Det visar sig både vara en fråga om procent och utredningar. Men den som parkerar på jobbet gratis eller rabatterat kan vara föremål för förmånsbeskattning.

Regionstyrelsen i Örebro län har beslutat att höja parkeringsavgiften för de anställda. Skattetekniska skäl ligger bakom.

Eftersom personalen hittills parkerat gratis eller väldigt billigt jämfört med priserna på parkeringarna i närliggande området riskerar de nämligen att få betala förmånsskatt.

– Då räknar man först ut ett förmånsvärde för parkeringen – alltså vad det hade kostat om man hade betalat som alla andra, förklarar Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket. Den summan blir en löneförmån och läggs på årslönen. Sen räknas skatten ut på den nya årslönen. Differensen är det man får betala in i förmånsskatt.

En utredning för varje ärende

Men varje ärende är unikt och ska utredas.

– För att få fram ett förmånsvärde behöver man reda ut ett pris för vad det kostar att stå parkerad i närområdet. Sen gäller det att avgöra hur mycket personen utnyttjar parkeringen innan man har ett värde.

Arbetsgivaren måste hålla koll

Däremot är det ingen skillnad om man är privatanställd eller offentliganställd. Eller om parkeringen är offentlig, kommunal och regional.

– Om arbetsgivaren tillhandahåller parkering till sina anställda måste man också hålla koll på marknadsvärdet, alltså vad det skulle kosta om andra skulle parkera.

Den som däremot kör en bil som arbetsgivaren står för, en förmånsbil, behöver inte bekymra sig om att betala skatt för parkeringen.

Räkneexempel

Fia tjänar 350.000 kronor om året. Hon betalar 30 procent i skatt på lönen, det vill säga 105.000 kronor.

Men när värdet för hennes parkering, 7000 kronor om året, läggs på blir uträkningen annorlunda.

350.000 + 7000 = 357.000

30 procent skatt på 357.000 blir 107.100 kronor.

107.100 – 105.000 = 2.100 kronor

Fia kan alltså bli skyldig att betala in 2.100 kronor i förmånsskatt för sin parkering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.