Karin Sundin (S) menar att det går att öppna förlossningen i Karlskoga medan verksamhetschefen Gill Kullberg inte håller med. Foto: SVT

Dragkampen om Karlskoga BB fortsätter – politikerna vill öppna, verksamhetschefen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska öppnas igen. Men ytterst är det verksamhetschefen för kvinnokliniken som bestämmer – och i dagsläget delar hon inte politikernas syn.

Enligt politikerna i Region Örebro läns Hälso- och Sjukvårdsnämnd visar en kartläggning att det går att bedriva patientsäker vård med: ”flera läkare , ytterligare kompetensutveckling med fokus på livsuppehållande åtgärder och kamerateknik”. Och pengarna för detta finns.

– Vi vet inte exakt vad kostnaden hamnar på, säger Karin Sundin (S) som är ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnden, men som det ser ut kan vi ta nödvändiga medel ur förvaltningens budget för särskilda satsningar.

Räcker inte för patientsäker vård

Men att politikerna är nöjda kommer inte att öppna verksamheten igen.

Ytterst är det verksamhetschefen för kvinnokliniken, Gill Kullberg, som är den som beslutar om åtgärderna är tillräckliga för att förlossningen ska kunna öppna igen. I maj 2019 fattade hon beslutet om att stänga verksamheten eftersom det saknas neonatalvård i Karlskoga. Och än så länge ser hon ingen anledning att ändra sig.

– De här åtgärderna man föreslår i kartläggningen är inte tillräckliga för att skapa en patientsäker vård, säger hon.

Neonatalog via videolänk

Det som skulle behövas är enligt Gill Kullberg personal med neonatalogisk kompetens, barnläkare och sjuksköterskor. Personal som idag inte finns och är svår att hitta i hela landet. Förslaget om att koppla upp en neonatalog via videolänk räcker inte.

– Det finns visserligen sjukhus där man har videoöverföring där man jobbar med det svårt sjuka barnet och kan få hjälp med bedömning på distans, säger hon. Men det krävs fortfarande att personalen som är på plats och som ska utföra de livsuppehållande åtgärderna har den rätta kompetensen.

Bara början

Men Karin Sundin (S) menar att dagens beslut bara är starten på ett längre arbete.

– Nu har vi gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att skapa de förutsättningar som behövs för att uppfylla det politiska beslutet. I det arbetet kommer så klart verksamhetschef och chefläkargruppen att ingå.

Måste ske skyndsamt

Men det är bråttom. För varje dag som förlossningen i Karlskoga är stängd är risken att barnmorskor och annan personal börjar att se sig om efter andra jobb.

– Vi har försäkrat personalen om att det finns jobb för dem på Karlskoga lasarett, men visst är risken stor, säger Karin Sundin (S). Det är därför vi ser att arbetet måste ske skyndsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet