Foto: SVT/TT

Arbetsförmedlingen om de ökade varslen: ”Helt klart lite oroande”

Publicerad

Varslen inom företag i länet har duggat tätt under hösten. Ovako i Hällefors, Arbesko i Kumla, Billerud Korsnäs i Frövi och nu senast Ragn-Sells i Örebro är bara några som lagt varsel de senaste månaderna.

På Arbetsförmedlingen har man märkt av ökningen och håller koll på utvecklingen.

– Det är ju helt klart lite oroande att varsel droppar in mera frekvent just nu. Det är ju helt klart en signal på att det börjar blir lite oroligt på arbetsmarknaden, säger Johnny Bergström som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen Örebro.

Ligger flera varsel

Han har själv varit på två möten med information om varsel och ska på ett tredje. På sin lista över lagda varsel har han 28 stycken.

– Det är varsel som har rapporterats in och har inskränkningsdatum från den 1 december i år till juni 2020. Så vi ser att man lägger varsel en bit fram också.

En fortsatt inbromsning

De ser även att det inte är en specifik bransch som drabbas, utan att varslen sker inom alla områden och yrkesinriktningar. Trots utvecklingen menar Johnny Bergström inte att det är en lågkonjunktur vi ser tecken på.

– Det är nog så att det är en inbromsning som fortsätter, eftersom vi samtidigt har mycket rekryteringar. Det är inte tvärstopp, men lite lugnare efterfrågan just nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet