Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johnny Bergström från Arbetsförmedlingen ger sin bild på varselvågen som var under 2019. Foto: SVT

Efter varselvågen i länet – många snabbt in i nytt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Antalet varsel ökade från 747 till 1430 under 2019. Tillverkningsindustrin drabbades hårdast, men är samtidigt en bransch där många lyckats slussas in i nya jobb.
– Där är det en stor efterfrågan på kompetent personal, säger Johnny Bergström, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

De stora varslen duggade tätt i Örebro län under förra året. På Arbetsförmedlingen märker man efter ett oroväckande fjolår ändå av ljusare tider.

– Det är ett fortsatt ökat inflöde av lediga platser och vi ser ingen dämpning på den sidan. Vi har fortfarande en stor efterfrågan på arbetskraft. Vår förhoppning är att det fortsätter på den banan. De lediga jobben finns där ute, säger Johnny Bergström.

Under åren 2008 till 2010 när antalet varsel slog extra hårt mot Sverige, spelade Arbetsförmedlingen en helt annan roll än idag, då det är andra aktörer som kommer in i ett tidigt skede för att hjälpa de drabbade.

– Vi lokala arbetsförmedlare märker inte av inflödet av varsel på samma sätt. Det är ju omställningsaktörerna som tar första steget och det är dit de flesta vänder sig, menar Johnny Bergström.

Trygghetsfonden TSL: ”92 procent har fått jobb”

På Trygghetsfonden TSL har man funnits som stöd för många inom bland annat tillverkningsindustrin – en sektor som drabbats hårdast av alla varsel. Och glädjande nog har många snabbt fått nytt jobb.

– Örebro sticker ut i negativ bemärkelse när det kommer till antal uppsagda och varsel. Det som samtidigt är väldigt glädjande är att andelen som fått jobb ökat och ligger på 92 procent för Örebro och det är också högre än riksgenomsnittet, säger Markus Sandin, leveranschef för Trygghetsfonden TSL i region Mitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet