Suzuki i Garphyttan varslade en fjärdedel av personalen 2019 om uppsägning, miljöföretaget Ragn-Sells i Örebro 38 tjänster och Trioplast i Fjugesta fick informrtion om att fabriken skulle läggas ner lokalt. Även fler företag påverkades under 2019. Foto: SVT

Varselvågen slog hårt mot länet 2019 – nästan fördubbling

Uppdaterad
Publicerad

1430 personer varslades om uppsägning i Örebro län under 2019, vilket är en ökning med 49 procent jämfört med föregående år. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Under 2019 har Arbetsförmedlingen sett ett trendbrott där antalet arbetslösa ökat efter en längre tid där man tidigare sett en minskning.

En av förklaringarna till det här beror på att varslen ökat i riket i stort (39 procent). Örebros utvecklingen är dessutom ännu dystrare än riksgenomsnittet (49 procentig ökning).

Under 2018 varslades 734 personer i länet om uppsägning. Förra året hamnade samma siffra på 1430 personer.

– Varseltalen är de högsta sedan 2014, men det är fortfarande låga nivåer. Ökningen sker på bred front, både geografiskt och vilka näringsgrenar som drabbas, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till Nyhetsbyrån Siren.

Historiskt sett under 2000-talet var det dock mycket värre 2009 då över 2500 personer varslades om uppsägning i Örebro län.

Stora varsel på flera håll i länet

Bland de stora varslen i länet under 2019 kan nämnas att Suzuki i Garphyttan varslade 99 av företagets 374 anställda om uppsägning.  I somras meddelade även Trioplast att man lägger ner sin fabrik i Fjugesta.

Andra stora varselbesked slog till mot bland annat mot industriföretaget Bharat Forge i Karlskoga (47 varslade om uppsägning) och Miljöföretaget Ragn-Sells i Örebro (38 varslade om uppsägning).

Så här ser utvecklingen ut i Örebro län. Foto: Grafik: Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet