Tindra Svanberg, vice ordförande för RFSL i Örebro, menar att föreningen inte hinner planera och genomföra en Pridefestival 2019 – även om de får mer pengar. Foto: Anders Nord / SVT

Trots förutsättningarna – arrangörerna nöjda med Nerike pride

Uppdaterad
Publicerad

Det blev till slut en Nerike pride i år, även om det såg kämpigt ut till en början. Och trots att förutsättningarna inte varit optimala är RFSL Örebro, som står bakom Nerike pride, nöjda med årets evenemang.

I januari beslutade föreningen Örebro Pride att lägga ner Nerike pride. Frågan då gick till RFSL Örebro som först svarade att man inte skulle hinna med att anordna en festival med så kort varsel, trots ett bidrag från kommunen på 125 000 kronor.

– Vi tror inte att det finns bra möjligheter att arrangera en riktigt bra Pride i år med den tid och de förutsättningar som finns, sa Tindra Svanberg, på RFSL då.

Men det blev trots allt en pride i Örebro även 2019. Och Tindra Svanberg på RFSL Örebro är nöjd med årets upplaga.

– Syftet är att uppmärksamma HBTQ-personers rättigheter och att låta dem få ta plats, att det blir en dag där man får synas och höras. Det tycker jag vi lyckades med.

Något pridetåg blev det inte, men däremot en föreläsningar, kultur och häng på ABF:s lokaler i Örebro.

Några som deltog under Nerike pride var gruppen Stolta föräldrar, med representanterna Sanna Grimmer och Katja Straschko Hansen.

– De föräldrar som kommer hit, men också andra, ska veta att vi finns och att vi kan svara på frågor om hur det är att vara anhörig, säger Katja Straschko Hansen.

Vilka frågor kommer upp?

– Framförallt hur det går till men också vilka känslor det rör upp. Men det kan också vara transpersoner som vill prata med en annan förälder, säger Sanna Grimmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.