Elever hotade andra elever på en skola i Askersund i höstas, och polis fick kallas till platsen. Foto: TT

Tvångsförflyttning av elev i Askersund rivs upp – beslutet olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att flytta två elever mot deras vilja från en skola i Askersund till en annan kommun överklagades av vårdnadshavarna. På fredagen kom beslutet för den ena av eleverna. Skolväsendets överklagandenämnd konstaterar att kommunens beslut är olagligt och river upp det.

Barn- och utbildningsnämnden i Askersund fattade för några veckor sedan beslutet att två högstadieelever ska flyttas till en skola i en annan kommun. Ett beslut som överklagades till Skolväsendets överklagandenämnd av vårdnadshavarna.

På fredagen kom beslut i frågan för den ena av eleverna: Skolväsendets överklagandenämnd upphäver beslutet eftersom det strider mot lagen. En kommun kan enligt skollagen inte neka en elev placering i sin grundskola.

– Vi är medvetna om att situationen har varit unik, och vi ville få den prövad. Vi är en liten kommun med bara ett högstadium, och därför har vi inte kunnat flytta eleverna till en någon annan skola i kommunen, säger skolchef Vendela Lehn.

Rektorns uppgift

Hon uppger att det nu blir rektorns uppgift att se till att pojken får utbildning i kommunen.

– Vårt viktigaste uppdrag är att tillgodose utbildning för alla elever, säger Vendela Lehn.

SVT Nyheter Örebro har sökt kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) och andra företrädare för Askersunds kommun för kommentarer.

Förtydligande: SVT Örebro har tidigare angett att beslutet från Skolväsendets överklagandenämnd gällt båda eleverna. Det är felaktigt och vi ber om ursäkt för misstaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet