Den åtalade mannen sägs vara den man som på flera bilder i polisens förundersökning poserar med vapen och döda kroppar. I dag inleds rättegången mot honom. Foto: Polisens förundersökning / SVT arkivbild

Poserade med stupade IS-anhängare – misstänks för krigsförbrytelser

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man boende i länet misstänks för krigsförbrytelser. Han ska ha stridit med irakiska styrkor och tagit bilder där han poserar med döda IS-soldater.

I dag inleds rättegången i Örebro tingsrätt mot mannen. Enligt åtalet ska han ha stridit mot terrornätverket IS för irakiska eller kurdiska styrkor i Kirkuk i norra Irak.

Via två olika profiler på Facebook ska 38-åringen har publicerat bilder där han tillsammans med andra soldater poserar vid stupade IS-krigare. Handlingar som anses som kränkande.

– Det handlar om att upprätthålla någon form av värdighet även inom krig. Det är viktigt att förhålla sig till de regler man har kommit överens om, säger Peter Larsson, åklagare riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Poserade med stympade kroppar

Mannen anhölls i mars förra året, men släpptes dagen efter och har aldrig suttit häktad.

– Eftersom att han har sin familj här anser jag att risken att han ska avvika som väldigt liten, säger Larsson.

Krigsförbrytelserna ska ha utförts 2015. Mannen ska ha poserat med andra soldater vid två stympade kroppar. Han ska också ha poserat framför en annan kropp som han satt sin fot på. En handling som anses som en allvarlig kränkning inom islamisk kultur.

Enligt åklagare Peter Larsson finns det väldigt få tidigare rättsfall i Sverige gällande krigsförbrytelse.

– Det finns några domar som gett fängelse mellan åtta månader och ett och ett halvt år. Vad jag yrkar på berättar jag under rättegången, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.