I klippet hör du Anki Sandberg, ordförande Attention om vägen från sjukskrivning till sysselsättning för en person med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Foto: Caroline Andersson/ riksförbundet Attention

Attentions ordförande: ”Oansvarigt och grymt mot den enskilde”

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt 10 år med först aktivitetsersättning och sen sjukpenning från Försäkringskassan blev det stopp. Plötsligt ansågs Johan kunna söka heltidsjobb. Ett beslut Anki Sandberg, ordförande för intresseorganisationen Attention har svårt att förstå.

– Vill man bryta långvarig frånvaro från arbetsmarknaden måste man göra det stegvis och med stöd, säger hon.

Johan hade autism och mycket svårt för sociala interaktioner. Han arbetstränade vid flera tillfällen men mådde psykiskt mycket dåligt och blev utmattad.

– Många med autism är intryckskänsliga och hjärnan blir lättare överbelastad än hos andra. Kraven på flexibilitet har ökat och social kompetens hyllas. Sammantaget försvårar den moderna arbetsmiljön i många yrken för den här gruppen, säger Anki Sandberg.

Samtidigt understryker hon att diagnosen i sig inte innebär att man aldrig kommer att kunna jobba:

– När man har hittat rätt jobb för en person med autism kan det verkligen bli lyckat. Det finns det också många exempel på.

Inte ett bra arbetssätt

Hon tycker att fallet Johan sticker ut.

– Att man efter 10 år med olika stödformer ska bli helt utan är inte ett bra arbetssätt. Det borde inte Försäkringskassan själva tycka. Det är oansvarigt och rent ut sagt grymt mot den enskilde, säger hon.

Riksförbundet Attention

  • En intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD, Aspergers syndrom / Autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom.
  • Arbetar för att personer med NPF ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden.
  • Arbetar också för att anhöriga ska få ökat inflytande och avlastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.