Nanna Petersson, Karin Ganelind tillsammans med serietecknaren Li Österberg som klippte bandet gjort av seriestrippar. Foto: Johannes Weckström /SVT

Avdelning med serier invigdes på stadsbiblioteket i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Från att tidigare ha legat i Baronbackarna har seriebiblioteket nu slagit upp portarna centralt inne på Stadsbiblioteket i Örebro. På lördagen skedde den högtidliga invigningen.

– Det är ju klart att serier skall finnas på ett bibliotek. Det är ju litteratur, säger bibliotekarien Karin Ganelind.

Seriebiblioteket har redan funnits i ett och ett halvt år, men då på stadsdelsbiblioteket i Baronbackarna. I samband med ”Litteraturens lördag” som hölls på lördagen inne på stadsbiblioteket i Örebro invigdes den nyligen ditflyttade specialavdelningen formellt.

– Vi vill ju att alla ska hitta våra serier och inte bara de som är väldigt intresserade. Det här öppnar ju upp för alla att upptäcka serier, säger bibliotekarien Karin Ganelind.

Bibliotekarien Karin Ganelind har serier som specialitet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Flytten gav resultat

Flytten skedde för en tid sedan och sedan dess finns uppenbara bevis på att intresset finns.

– Vi valde att flytta det eftersom det varit lite dåligt med utlån. Bara på den månad vi varit här har utlåningen ökat med trehundra procent, säger Karin.

Serietecknaren Li Österberg från Sandviken var den hedersgäst som fick klippa det för dagen hemsnickrade bandet gjort av seriestrippar. Hon ser positivt på satsningen.

– Det tycker jag är väldigt trevligt. Det är inte alla bibliotek som har speciellt mycket serier.

Serietecknaren Li Österberg klippte bandet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Har det att göra med att serier inte anses vara god litteratur?

– Jag tror att den bilden av serier hänger kvar lite grann, även om jag upplevt det som att det blivit bättre de senaste åren.

Prisades av Seriefrämjandet

Li, som alltid gillat att både teckna och berätta, har sett serietecknandet som det ultimata mediet. Hon har nyligen prisats för sin gärning av Seriefrämjandet för boken ”Athena – Pappas flicka”.

– Den är baserad på grekisk mytologi och är en slags fantasy. Jag är glad för priset och det är roligt att känna sig uppskattad.

Li Österberg har i ”Athena – pappas flicka” inspirerats av grekisk mytologi. Foto: Johannes Weckström /SVT

Bibliotekarien har fler tips för den nyfikne.

– Vi har ju dels de här Marvelserierna och DC Comics som är väldigt populära, men även svenska serier som jag personligen tycker är väldigt bra. Och de är ju stora nu. Till exempel Liv Strömqvist, Nina Hemingsson och Li Österberg som har varit här idag och pratat om sina böcker, säger Karin Ganelind.

– Det är ju klart att serier skall finnas på ett bibliotek. Det är ju litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.