Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Örebrokrögaren Kenny Nordh berätta om hur ökningen av toabesökare påverkar hans verksamhet. Foto: Erik Karlsson/SVT

Avsaknaden av offentliga toaletter i Örebro får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Örebro har många offentliga toaletter låsta dörrar.

Krögaren Kenny Nordh är en av de som riktar kritik mot bristen av toaletter.

– Det måste finnas toaletter på stan för folk som kommer hit, säger han.

Kenny Nordh är krögare vid Järntorget i Örebro. Han har märkt en tydlig ökning av människor som behöver uträtta sina behov i hans företagslokal sedan de offentliga toaletterna stängdes i centrala Örebro.

– Vi har alltid haft besökare som lånar toaletten, det får man räkna med när man han restaurang på stan. Men nu har det eskalerat så det har blivit ett problem.

Problemen på Järntorget

Det är något som försvårar för honom och hans anställda, genom att de tvingas underhålla toaletterna av mängder av besökare som inte är kroggäster.

– Vi har mellan 40-50 toalettbesökare om dagen som inte är gäster. När det är större evenemang kan det bli uppåt fem gånger så många.

Stängdes ner som en trygghetsskapande åtgärd

I oktober 2021 togs beslutet att stänga toaletterna i centrala Örebro på grund av de brott som begåtts i och omkring dessa.

– Med tanke på den brottslighet som försiggick på toaletterna har vi fått den effekt som vi önskade, säger Johan Kumlin (M) ordförande i Örebro kommuns teknik och servicenämnd.

– Idag pågår en utredning där vi tittar på hur vi ska kunna lösa problemet.

2021 beskrev ni att ”Beslutet att låsa toaletterna gäller tills kommunen hittar långsiktiga lösningar för de offentliga toaletterna, ett arbete som nu pågår.” Hur har det arbetet gått?

– Sedan jag tog över 2023 har jag haft en tät dialog med City Örebro, men att stävja narkotikan i city är en av nycklarna till att vi kan ha trygga offentliga toaletter igen.

I klippet ovan: Hör Kenny Nordh berätta om hur människor som behöver uträtta sina behov påverkar hans verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Järntorget

Mer i ämnet